Jeste li znali da kod djece u 90% slučajeva čak i mali deformiteti (kralježnice, stopala…), koji se zanemaruju i nepravilno liječe dovode do trajnih posljedica?

Na osnovu istraživanja iz 2010. godine, svako drugo dijete ima jedan, a svako četvrto dva ili više deformiteta. Najviše je onih s problemima stopala, a odmah zatim slijede problemi s kralježnicom, koljenima i prsnim košem. Za uspješno liječenje najvažnije je njihovo rano otkrivanje. Ukoliko se na vrijeme ne reagira i odlaže korektivni rad, nastaju poteškoće koje je poslije teže korigirati i umanjuje mogućnost potpunog rješavanja problema.

Nema jednostavnog i lakog rješenja da se spriječi pojava i progresija deformiteta, to je dugotrajan proces koji zahtjeva veliko angažiranje, kako fizioterapeuta tako i djeteta i njegovih roditelja. Pored ranog otkrivanja problema, bitan je individualan pristup i dobar program vježbi.

Kako dijete raste problemi postaju izraženiji, a udruženi s vanjskim faktorima i modernim načinom života bolniji i ozbiljniji, pa se u kasnijim godinama često završe kirurškom intervencijom.

Vaš stručni tim!